In dit artikel vertellen we meer over het configureren van de instellingen van de webshop en het activeren van de winkelwagen. Als je naar de Webshop gaat in de bovenste taakbalk, dan zie je een overzicht van alle instellingen bedoeld voor je webshop.

De instellingen zijn onderverdeeld in een aantal tabbladen. Allereerste kan je je Bestellingen, Klanten en Producten bekijken. Daaronder zie je de opties betreft de instellingen: Betaalmethoden, Verzending, BTW, Bestelformulier, Bevestigingsmails, Kortingsbonnen, Bedrijfsgegevens en Webshop-instellingen.

Lees ook het artikel over Product toevoegen waarmee je daadwerkelijk producten toevoegt aan je website.

Betaalmethoden

Je kunt in je webshop automatische en overige betaalmethoden accepteren. Voor automatische betaalmethoden, zoals iDEAL, Bancontact en PayPal, raden wij het gebruik van betaalprovider Mollie aan. Je kunt echter ook gebruikmaken van Stripe of een rechtstreekse koppeling met PayPal.

Je kunt ook overige betaalmethoden activeren zoals Betalen bij afhalen, Betalen bij bezorging, Betalen via factuur of Vooraf overmaken. Om gebruik te maken van de overige betaalmethoden, heb je geen koppeling nodig met een betaalprovider.

Kies je voor Betalen via overschrijving of Betalen via factuur, dan verschijnt er een tekstveld waarin je betalingsinstructies voor je klanten kunt geven. Je kunt deze tekst opmaken om belangrijke details te benadrukken en/of links op te nemen, bijvoorbeeld naar een pagina met meer informatie over het bestelproces.

Verzending

Maak een keuze tussen de Eenvoudige verzendmethoden en de Uitgebreide verzendmethoden. Je kunt hier bovendien een drempelbedrag instellen vanaf wanneer verzenden gratis is, aangeven of bestellingen gratis opgehaald kunnen worden en het werken met ophaalpunten inschakelen.

Eenvoudige verzendmethoden - Per Product kun je aangeven middels welke verzendmethode hij verzonden moet worden. Bij meerdere producten in één bestelling wordt de duurste verzendmethode aangehouden.

Uitgebreide verzendmethoden - Hier worden de verzendkosten bepaald op land en gewicht. Je maakt verschillende verzendmethoden aan en voert hier een minimum en maximum gewicht in. Je bepaalt per product het gewicht en als er meerdere producten worden besteld zal het gewicht bij elkaar worden opgeteld. Ook kun je klanten laten kiezen tussen verschillende verzendmethoden als deze dezelfde gewichtsklasse hanteren, bijvoorbeeld PostNL en DHL.

Je kan er ook voor kiezen om direct je verzendlabels te printen.

BTW

Mogelijk ben je BTW-plichtig. Via het tabblad BTW kun je BTW-tarieven activeren en desgewenst meerdere BTW-tarieven toevoegen die je per product kan configureren. Je kunt aangeven of de prijzen inclusief of exclusief BTW getoond moeten worden aan bezoekers.

Bestelformulier

Hier kun je de volgende acties uitvoeren:

• Account-systeem - hier kun je instellen of jouw klanten een account aan kunnen maken binnen je webshop. Meer informatie daarover vind je in het artikel klant accounts voor webshop.
  • Gegevens - kies per formulierveld of je deze Optioneel, Verplicht of wilt Uitschakelen. De volgende velden kun je hier configureren: BedrijfsnaamBTW-nummerKvK-nummerGeslacht en Telefoonnummer.
  • Bevestiging - Maak het mogelijk voor de klant om Opmerkingen toe te voegen, activeer de Algemene voorwaarden en selecteer een pagina waarbij klant wordt gevraagd om de algemene voorwaarden te te lezen en accepteren voor hij de bestelling plaatst. Schakel de Akkoordverklaring in om klanten verplicht akkoord te laten gaan met iets voordat ze de bestelling af kunnen ronden. Voorbeeld: 'Ik verklaar 18 jaar of ouder te zijn'.
  • Meldingen - deze berichten krijgt de klant te zien tijdens het plaatsen van de bestelling op de bestelpagina en als de klant de bestelling heeft voltooid. Je kunt de Melding op de bestelpagina en de Bestelbevestiging aanpassen.

Bevestigingsmails

Hier kun je de bestel- en verzendbevestigingmails aanpassen. Deze worden naar de klant verzonden zodra er iets is besteld of verzonden. Je kunt bijvoorbeeld betaal-instructies op de bestelbevestiging zetten als je geen betaalmethoden hebt geactiveerd. In de bestelbevestiging kun je aanvinken dat er automatisch een factuur wordt meegezonden.

Kortingsbonnen

Hier kun je kortingsbonnen voor je klanten toevoegen. Klik op + Kortingsbon toevoegen. Hier kun je alle nodige gegevens voor de kortingsbonnen ingeven. Heb je meer hulp nodig? Lees hier meer over het aanmaken van kortingsbonnen.

Bedrijfsgegevens

Hier vul je de gegevens van je bedrijf in. Zo wordt het E-mailadres gebruikt om je een e-mail te sturen bij een nieuwe bestellingen en is het Afzender-adres zichtbaar op de facturen. Daarnaast kan je hier je KvK- en BTW-nummer invullen. Ook kun je het logo van je bedrijf uploaden dat automatisch op de facturen zal worden geplaatst.

Webshop-instellingen

Hier kun je de volgende acties uitvoeren:

• Winkelwagen aanzetten - activeert de winkelwagen, waarmee bezoekers een bestelling kunnen plaatsen.
  • Munteenheid - stel de munteenheid voor je webshop in. Standaard staat dit ingesteld op Euro.

Onder het tabblad Webshop-instellingen vind je de optie Geavanceerde Instellingen.

Geavanceerde Instellingen

• Winkelwagen altijd zichtbaar -Standaard wordt de winkelwagen pas getoond wanneer er producten aan toe worden gevoegd. Je kan hier kiezen om de winkelwagen altijd zichtbaar te maken in het menu.
  • Product-detailpagina -Standaard krijgt ieder product een eigen pagina, maar dit kun je uitschakelen.
  • Toon verlanglijst - Geef klanten de optie om producten in een verlanglijst op te slaan.
  • Social media knoppen- Standaard staan op iedere product-detailpagina social media knoppen om het product te delen, maar dit kun je uitschakelen.
  • Prijzen tonen - Standaard wordt bij ieder product een prijs getoond. Dit kun je uitschakelen.
  • Bestelknop tonen -Standaard zijn producten in je webshop te bestellen, maar dit kun je ook uitschakelen. Op deze manier kun je er bijvoorbeeld portfolio-items van maken.
  • Uitverkochte producten tonen - Selecteer of je uitverkochte producten op je website wilt tonen.
  • E-mailmelding weer op voorraad - Als je dit inschakelt, kunnen klanten hun e-mailadres achterlaten, en krijgen zijn een melding wanneer het product weer op voorraad is.
  • BTW-verlegging en 0% buiten EU-bedrijven - Activeert EU-regels om zakelijke bestellingen uit andere lidstaten van 0% BTW te voorzien.
  • Volgend ordernummer - Dit is het volgende bestelnummer of factuurnummer als een klant een bestelling plaatst. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze te laten beginnen met een jaartal gevolgd door een aantal cijfers. Je ordernummer zal per order met één cijfer verhogen: 20180001, 20180002, 20180003, etc. Let erop dat je het jaartal handmatig aan moet passen ieder jaar.
  • Opmerking op factuur - Kies ervoor om een opmerking op elke webshopfactuur weer te geven. Bijvoorbeeld een BTW-vrijstelling of andere wettelijk verplichte tekst.
  • Minimum bestelbedrag - Schakel deze optie in om een minimum bestelbedrag (exclusief verzendkosten) in te stellen voor je gehele webshop. Zodra je de optie inschakelt, kun je een bedrag instellen. Als je hier bijvoorbeeld € 50 instelt, dan kunnen klanten pas vanaf dit bedrag een bestelling plaatsen in jouw webshop.
  • Kassakoopjes - Selecteer producten die in het bevestigingsscherm als suggestie getoond worden voor in de winkelwagen. Handig om klanten nog op het laatste moment over te halen bepaalde producten te bestellen of een mooie cadeauverpakking aan te bieden.
  • Artikelnummers - Activeer hier de mogelijkheid om voor alle producten en productvarianten artikelnummers in te voeren.
  • Verberg BTW in winkelwagen - Activeer deze functie om pas bij het afronden van de bestelling de BTW te tonen.

Tip: Bekijk ook eens ons YouTube kanaal voor onze 'webshop starten'-video's.