Als je begint met het maken van een eigen website, gaat er een wereld voor je open. Een wereld waarin veel termen gebruikt worden waar je niet bekend mee bent. Daarom delen wij graag wat website-termen met je. Weet je bijvoorbeeld wat een footer is? Weet je wat een responsive design is? En weet je waar SEO een afkorting van is? Wij zullen hieronder enkele website termen uitleggen, zodat jij voortaan als een echte pro mee kan praten in de wereld van webdesigners.

Banner

De banner is de afbeelding helemaal bovenaan je pagina. Dit is dus ook een van de eerste dingen die bezoekers te zien krijgen als ze je website bezoeken. Afhankelijk van het design dat je bij JouwWeb kiest, kan de afbeelding de hele breedte van je pagina omvatten of heeft de afbeelding dezelfde breedte als het content gedeelte van je website. Meer over content lees je hieronder.

Een banner over de hele breedte van het scherm                                                                                     Een banner net zo breed als de content.

Het gebruik van een grote banner bovenaan de pagina is momenteel een trend. Vandaar dat je bij alle designs van JouwWeb de mogelijkheid hebt om een banner aan je website toe te voegen. We helpen je zelfs om een goede bannerafbeelding te vinden door gratis stock foto’s aan te bieden die je kan gebruiken. Maar natuurlijk ben je ook vrij om een eigen afbeelding te uploaden. Hou er hierbij alleen wel rekening mee dat je een kwalitatief goede foto kiest. Bij JouwWeb kun je op de bannerafbeelding zelfs een tekst (met ondertitel) of knop toevoegen.

Browser

Een browser is een programma waarmee websites via het internet bekeken kunnen worden. De meest bekende browsers zijn Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox en Safari (Apple). Van deze bekende browsers zijn ook mobiele versies beschikbaar. Misschien is een van deze browsers standaard al op je mobiele telefoon geïnstalleerd en anders kun je deze altijd downloaden.

Content

Alles wat je op je website plaatst – teksten, foto’s, formulieren, producten, enz. – vormen samen de content van je website. De content van je website is dus eigenlijk gewoon de inhoud. Deze verschillende vormen van content komen in het inhoudsgedeelte van je website te staan. Bij de JouwWeb – sites is het inhoudsgedeelte van je website de ruimte waar je elementen kan plaatsen.

Het rood omlijnde is het inhoudsgedeelte van je website.

De content van je website kan ook altijd aangepast worden. Je kan teksten verwijderen of wijzigen, afbeeldingen verwijderen, nieuwsberichten toevoegen, enz. Het is ook goed om de content van je website aan te blijven vullen, want dit ziet Google als een positieve indicatie bij de zoekresultaten waardoor je website een betere positie in de zoekresultaten krijgt.

Domeinnaam

Een domeinnaam is het unieke adres (na www.) van je website, zoals jouwweb.nl bijvoorbeeld. Iedere domeinnaam is uniek, dus je kan geen domeinnaam registreren die al bestaat. En niemand kan dezelfde domeinnaam als jij registreren.

Ook zijn domeinnaam niet hoofdlettergevoelig. Je kan een domeinnaam dus zowel met als zonder hoofdletters typen, maar in de adresbalk van je browser zal deze altijd in kleine letters weergegeven worden. Een domeinnaam kan ook verschillende extensies hebben.

De meest voorkomende extensie in Nederland is .nl. Je hebt nog meer extensies die een land aanduiden, zoals bijvoorbeeld .de en .be. Maar er zijn ook andere extensies zoals .net of .nu.

Footer

Het onderste gedeelte van je website is de zogenaamde footer. Bij de meeste designs van JouwWeb is deze te herkennen doordat deze een andere kleur heeft. Daarnaast is hij altijd te herkennen door de "Footer"-tekst die links boven in de hoek verschijnt. Zo kun je altijd de hoofdinhoud en de footer herkennen.

De informatie die je in de footer plaatst is op iedere pagina zichtbaar. Het is dus goed om er rekening mee te houden dat hier informatie in te vinden is die je ook op iedere pagina terug wil zien. Denk hierbij aan contactgegevens of social media knoppen.

Het onderste gedeelte is de footer van je website.

Hosting

Het bedrijf dat je website ‘host’ beheert eigenlijk alles wat met je website te maken heeft. Je website en daarbij behorende domeinnaam staan hierbij op een server van het desbetreffende bedrijf. Als klant van JouwWeb staat jouw website dus op de server van JouwWeb. Deze server staat weer in verbinding met internet en kan gezien worden als een computer die 24 uur per dag aanstaat.

Dankzij deze server komt iedereen die jouw domeinnaam intypt op jouw website terecht en is je website door iedereen over de hele wereld te bezoeken.

HTML

HTML is een afkorting voor HyperText Markup Language. Dit is een programmeertaal voor het internet waarmee je ook websites op kan bouwen. Bij gebruik van JouwWeb heb je in principe geen kennis van HTML nodig. Zonder HTML kun je een prima website opbouwen via JouwWeb.

Het kan echter wel eens voorkomen dat je iets op je website wil plaatsen waar wij geen concreet element voor hebben, zoals bijvoorbeeld een bezoekersteller. Zo’n teller kun je maken met een HTML-code of de code zelfs van internet kopiëren. Deze code kun je dan op je website plaatsen door middel van ons Embed Code-element. Meer informatie over dit element, lees je in dit artikel: Embed Code-element.

H1/H2/H3

Dit zijn termen die gebruikt worden door webdesigners in een HTML-code. Hiermee wordt de grootte van een kop op een website aangegeven. Bij JouwWeb wordt dit aangegeven als Kop 1 (H1), Kop 2 (H2) en Kop 3 (H3). Hierbij is Kop 1 het grootst en Kop 3 het kleinst. Het gebruik van deze koppen is ook belangrijk voor zoekmachines. Deze koppen helpen zoekmachines namelijk te bepalen waar je website en de pagina’s over gaan.

Het gebruik van koppen komt de zoekmachineoptimalisatie van je website dus ten goede.

Dit zijn de koppen bij JouwWeb.

Responsive design

Alle websites van JouwWeb hebben een zogenaamd responsive design. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan de afmetingen van het scherm waarop de website bekeken wordt. Websites met een responsive design kunnen dus zowel via een PC en laptop als via een tablet en mobiel bekeken worden.

Of een website een responsive design heeft is vrij gemakkelijk te zien. Wanneer je een website namelijk via mobiel bekijkt en steeds moet inzoomen om de tekst te kunnen lezen, dan weet je dat deze geen responsive design heeft. Deze website is dus niet mobielvriendelijk.

Ook is het voor Google een positieve indicatie als je een mobielvriendelijke website hebt. Tegenwoordig worden websites die geen responsive design hebben namelijk slechter gewaardeerd door Google, waardoor deze zakken in de lijst met zoekresultaten.

SEO

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, of beter gezegd zoekmachineoptimalisatie. SEO is dus eigenlijk het aantrekkelijk maken van je website voor zoekmachines. De volgorde van websites die je te zien krijgt als je zoekt via Google wordt bepaald door Google zelf. Er zijn veel theorieën over de criteria die Google hanteert bij het bepalen welke website hoog scoort en welke niet, maar feit is dat Google dit niet prijsgeeft. Wat wel vastgesteld kan worden is dat de beste manier om goed gevonden te worden is om een zo ‘eerlijk’ mogelijke website te hebben. Vermeld dus duidelijk waar je website over gaat, wat het doel van je website is en welke producten of diensten je aanbiedt.

Natuurlijk wil je met jouw website ook zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnen. Bij JouwWeb helpen we je daarom graag om je website zoekmachine vriendelijk te maken. We hebben hiervoor een aantal tips om de vindbaarheid van je website te verbeteren op een rijtje gezet. Je kunt deze tips vinden in het volgende artikel: Word beter gevonden door Google.

Sitemap

Een sitemap kan vergeleken worden met de inhoudsopgave van een boek. Dit is namelijk een lijst van alle pagina’s op je website. Bij JouwWeb geven we deze sitemap automatisch door aan Google, zodat deze mee kan worden genomen bij de zoekresultaten. Maar je kan er ook voor kiezen om een sitemap op je website zelf te plaatsen, hier heeft JouwWeb namelijk een speciaal Sitemap-element voor.

Als je dit element op je website plaatst wordt er automatisch een lijst met links naar alle pagina’s op je website geplaatst. Deze sitemap kan op een aparte pagina geplaatst worden, maar kan ook in het onderste gedeelte van je website worden gezet. Het onderste gedeelte van je website heet de footer, zoals we in een eerder bericht uitgelegd hebben.

Een sitemap via ons Sitemap-element.

SSL

Een SSL-verbinding is een beveiligde verbinding voor je website. Een beveiligde verbinding is vooral belangrijk als een bezoeker persoonlijke informatie, zoals betaalgegevens of contactgegevens, in moet vullen op een website. Alle websites van JouwWeb hebben een beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding bij je website is te herkennen aan een groen slotje dat bovenaan de browser bij het website adres staat en er staat dan voor het website adres https:// in plaats van http://. De ‘s’ duidt hierbij dus op een beveiligde verbinding.

Een beveiligde verbinding in de browser.

Ook is een beveiligde verbinding belangrijk voor de zoekresultaten bij Google. Een website met een SSL-verbinding wordt namelijk beter gewaardeerd dan een website zonder beveiligde verbinding.